Sıkça Sorulan Sorular

1TURBO NEDİR?
Turbo sistemi egzoz gazı ile çalışan ve basınçlı hava üreten besleme sistemidir. Turbo sisteminde egzoz manifoldundan alınan gazlar turbo motorundaki tribünü çevirir ve bu tribün hava pompasını çalıştırır.

Turboların devirleri 70.000-180.000 rpm (dakikadaki devir sayısı) kadar çıkabilir. Bir motordan daha çok güç almanın yolu yanma odasına (pistonlara) giden hava ve yakıt karışımını arttırmaktır.
2TURBO NASIL ÇALIŞIR?
Turbo Sisteminin Çalışma Prensibi;
* Egzos manifoldundan gelen eksoz gazı ile turbonun egzos kismindaki tribünü (şaft) çevirir.
* Çevrilen egzos (şaft) tribünü, komperssör pervanesini çevirir.
* Çevrilen kompresör pervanesi havayı alarak intercooler'a yada direkt pistonlara pompalar.
* İntercooler'da sogutularak hava molekülleri küçültülür.
* Sıkıştırılan hava emme manifoldundan pistonlara (yanma odasına) basılır.
3TURBO REVİZYONU NEDİR?
Turbo beslemeli araçların turbo arızalarında öncelikle tamir işlemine uygun olup olmadığı kontrol edilir. Tamir mümkün değilse yeni turbo, çıkma turbo veya revizyonlu turbo ile değişim seçeneklerimiz mevcuttur.

Turbo Revizyon İşlemi Nasıl Yapılır?
* Araç arızası ile ilgili şikayetler dinlenir.
* Sorunun turbo kaynaklı olduğu tespit edilirse turbo sökme işlemi başlar.
* Sökülen tüm parçalar kontrol edilir ve parçalarla ilgili testler yapılır.
* Turbo parçalarının gerekli temizlik işlemleri yapılır.
* Balans makinası ile 3500 d/d balans yapılır ve yeni tamir kiti ile Turbo toplanır.
* Gözle görülemeyen kusurların en aza indirilmesi için çok yüksek devirlerde testler yapılır.
* Turbo fabrika standartlarına uygun hale getirilir.
* Turbo yerine montaj edilir ve hassas basınç ayarları yapılır.
4TURBONUN FAYDALARI NELERDİR?
Performans
Turbo motorların yüksek rakım performansı çok daha iyidir. Yüksek rakımdaki yüksek hava basıncı dolayısıyla, doğal çekişli motorların güç kaybı azımsanmayacak ölçüdedir. Tam aksine, türbinlerin performansı yüksek rakımlarda daha iyidir. Bunun nedeni ise, turbonun üst kısmına doğru olan hemen hemen sabit basınçla, çıkış noktasındaki daha düşük çevre basıncı arasındaki büyük basınç farkıdır. Kompresör supabındaki düşük hava yoğunluğu büyük ölçüde dengelenir. Böylece motor neredeyse hiç güç kaybına uğramaz.

Az Yakıt
Benzer güce sahip hava beslemeli motorlarla karşılaştırıldığında, turbolu motorlar daha az yakıt tüketir. Bu da normalde dışarıya atılan bir miktar egzoz enerjisinin motorun verimliliğine katkısı ile gerçekleşir. Turbo motorlarda hacimsel boşluklar daha az olduğundan sürtünme ve ısı kaybı daha azdır.

Ağırlık - Alan
Motorun ağırlığı alındığında, turbo motorlardaki oran diğer doğal hava beslemeli motorlarınkinden daha hafiftir. Turbolu motoru yerleştirmek için gerekli alan aynı güce sahip doğal çekişli motor için gerekli boşluktan daha azdır.

Ses
Turbo küçük boyutu sayesinde, daha az seslidir. Doğal çekişli motorlardan daha az ses yapar. Gerçekte turbo tek başına bir ses yutucu rolü oynar.

Tork Gücü
Bir turbolu motorun tork özelliği geliştirilebilir. Düşük motor hızında çok yüksek torka erişebilme özelliği sayesinde tam güç, ölçülen motor hızından düşük bir seviyede elde edilir. Böylece bir tepeye tırmanırken daha az vites değiştirirsiniz ve hız kaybınız az olur.

Turbonun Temel Arıza Nedenleri

1Yağ Kirliliği
Özellikle motor revizyonlarından sonra motorun yağ kanallarında kalan talaşlar ve çapaklar motora monte edilen yeni veya bakımı yapılmış turboşarjın burçlarında, milinde ve gövdesinde derin çiziklere ve aşınmalara neden olacaktır. Bu durumda turboşarj arızalanacak ve kullanılamaz hale gelecektir.
2Yağlama Yetersizliği
Uzun süre kullanılmış ve değiştirilmemiş kirli yağ ve donmuş yağ filtresi yetersiz yağlamaya neden olur. Turboşarja gelen yetersiz yağ nedeni ile turboşarj milinde ve burçlarda menevişlenmeye ve yanmaya neden olur. Turboşarj yağ giriş-çıkış Flanşlarına sürülen silikon sıvı contalar turboşarj yağ kanallarının tıkanmasına yetersiz yağlanmaya sebep olur.
3Emme Pervanesinde Yabancı Cisimlerden Kaynaklanan Hasarlar
Hava filtresi tarafındaki borularda kalan civata üstübü somun v.s. gibi yabancı cisimler resimde görüldüğü gibi pervanede hasara neden olacaktır.
4Türbin Tarafında Yabancı Cisimlerden Kaynaklanan Hasarlar
Motor sibop kestiyse-piston sardıysa yada manifolttan bir parça koptuysa bu parçalar
5Yetersiz Havadan Kaynaklanan Hasarlar
Hava filtresi tıkalı olduğunda yetersiz hava nedeni ile Turbo Rotor'u, oluşan vakum nedeni ile hava filtresi yönüne doğru asılacak ve ileri geri EKSENEL BOŞLUK oluşacaktır. Sonuçta Rotor merkezleme yatağı bozulacak, turbo mutlaka arıza yapacak ve turbo kompresör salyangozuna yağ dolacaktır.

Konuşmayı başlat
İzmir Turbo | Melih Dere
Merhaba size nasıl yardımcı olabiliriz?